Novice

Zakaj se naši razumi prepirajo

To je pa vprašanje podobno temu, zakaj se dva soseda prepirata za meter zemlje, si zaradi tega nagajata, uničujeta drug drugemu pridelek, ko bi pa v slogi oba imela več na koncu in to tudi če bi tisti meter za katerega se prepirata izginil.
Je tudi vprašanje zakaj se toliko ljudi prav aktivno ubada s tem, da bi škodili uspešnim zgodbam.
Preberi več o Zakaj se naši razumi prepirajo

Kako do sprejemanja s [psi]

Največji del knjige [psi] je namenjen prav sprejemanju! 😉 Bralec, ki se vživi v zgodbo, spoznava, kaj je naravno in kaj je “priučeno”, kaj so kulise in kaj sprejemanje svojega sveta. V knjigi je to ves čas prikazano na osebah, ki nastopajo v knjigi in v Heraklejevi trdnjavi ima človek možnost celo pogledati v delček svojega sveta, ki se ga morda sramuje in skriva pred drugimi.
Preberi več o Kako do sprejemanja s [psi]

Šport in REI

Športne dejavnosti so izraz motoričnega Emocia. Včasih so bile namenjene preživetju (lov), druženju in zabavi. To so aktivnosti, kjer se gibalni Emocio v polnosti izraža, saj vključujejo telesni avtomatizem, motoriko gibov, prostorsko orientacijo, impulzivnost, improvizacijo in tekmovalnost. Športne aktivnosti so en od načinov, ki se jih Emocio poslužuje, da uresniči slike o sebi, ki so v njegovem svetu največ vredne:
da je v središču pozornosti, da je najboljši, da tekmuje/premaguje/zmaguje, da drugi navijajo zanj in slavijo njegove sposobnosti. Z zmago prideta tudi ugled in prestiž, kar je v Emocijevem svetu tudi zelo cenjeno. Športniki imajo lepo oblikovana telesa, to pa je povezano tudi z vizualnim Emocijem ter vsem, kar on povezuje z estetiko.

Preberi več o Šport in REI

Emocijeva družba

Za Emocio je značilno, da se doživlja kot center sveta, zato tudi njegova družba temelji na delitvi na izbrance in ostale. Izbranci so v njenem primeru Emociji in njihovi družinski člani, privilegije pa uživajo tudi njihovi prijatelji ter tisti, ki z uslugami utrjujejo Emocijevo moč. To je družba, kjer vlada zakon močnejšega. Emocio vlada z dvemi principi: nasiljem in manipulacijo z vero. Aristokracija in božji predstavniki so primeri izbrancev glede na Emocijeve vrednote.

Preberi več o Emocijeva družba

Instinktova družba

Posebnost modela REI je v tem, da ga lahko uporabimo na več nivojih – na nivoju posameznika, kjer razumi tvorijo značaje posameznika, lahko pa ga uporabimo tudi na nivoju družbe, kjer preko družbenih vrednot prepoznamo vladajoč razum. S prevlado določenega razuma v družbi le-ta skozi pravila, zakone in navade vedno bolj uveljavlja svoje vrednote in tako ustvarja okolje, v katerem ima več možnosti za uspeh in prevlado prav on. Tako se rodi družba prežeta z vrednotami in pravili vladajočega razuma.

Preberi več o Instinktova družba