Dojemanje razumov

Z Raciem lahko zavedno razmišljamo, ni pa nujno, da ta razum tudi sprejema naše odločitve in osnuje podlago za razmišljanja. V primeru, da je naš najpomembnejši razum Instinkt ali Emocio, je Racio zgolj nekakšna platforma ki pretvarja naša razmišljanja drugih dveh v zavedna … seveda s svojimi omejenimi zmožnostmi!

Ni pa povsem res, da se delovanja Instinkta in Emocia ne bi mogli neposredno zavedati, posamezne občutke in videnja prav dobro zaznavamo, le ne razumemo zavedno kako ta dva sestavljata svoje misli in kaj vpliva na to in po kakšnem ključu se rojevajo ti naši občutki, ki nas silijo v to kar smo in kar dajemo od sebe. Občutki in videnja so nenadoma preprosto tu in mi čutimo, da moramo tako delovati. Le Racio ima možnost, da se teh procesov razmišljanja (delno) zavedamo, vendar on ne more dosledno pretvoriti koncepta drugih dveh, ampak samo rezultate. Pa še te v prikrojeni obliki. Ko razmišljamo z Racijem natančno vemo kako in zakaj smo do nečesa prišli, pri razmišljanju z Emocijem in Instinktom pa tega ni. Kljub temu se tako Emocio kot Instinkt sebe seveda zavedata, le nekoliko drugače kot Racio, ki nam je v tem pogledu vsem poznan.

To področje je zelo težko razumeti in naše predstave o tem je zelo težko pojasniti z besedami, ker je tudi vse to pisanje povsem Racijeva predstava o teh stvareh (logično!). Občutenja in delovanje Instinkta in Emocia je lažje predstaviti v posameznih primerih. Ko recimo hodimo, se tega našega izjemno zapletenega usklajenega gibanja telesa ne zavedamo. Izvaja ga Emocio. Ko med govorom krilimo z rokami naše gibe usmerja Emocio, v trenutku ko pomislimo na naše gibe, nadzor nad rokami že prevzame Racio in to je povsem očitno tudi v premikih, ki niso več “nezavedni”, ampak v tem trenutku zamrejo. Še težje dojemljivo je razmišljanje Instinkta, ki je po svoji naravi zelo elementaren, preprost in prvinski koncept, kljub temu pa vodi v nenavadno bogate in zapletene strukture razmišljanja, dojemanja in občutenja. Morda najbolj zanimivo doživetje Instinkta je občutenje vonjev, ki v nas sprožijo takšne in drugačne občutke. Kadar vonj v naše zavedno razmišljanje prikliče konkretne spomine in slike, gre že za povezano delovanje, zato tega ne gre mešati. Pri otrocih je najpogosteje dejaven in zaznaven Emocio, ker je v tem obdobju na vrhuncu svojega razvoja, z odraščanjem v ospredje vse bolj prihaja Racio, s starostjo pa zaradi upadanja zmožnosti zapletenih funkcij Racia in Emocia v ospredje vse bolj sili Instinkt. To še ne pomeni, da prihaja do sprememb v hierarhiji in do prehajanja moči enega razuma k drugemu. takšna je narava našega razvoja, zato tudi dojemamo da se Emocio obnaša podobno kot otrok, Racio kot odrasel človek, Instinkt pa kot starec.


Še ne poznate knjige [psi]? Več o naših treh razumih in teoriji REI si lahko preberete tukaj.

Preberite kaj o knjigi [psi] pravijo svetovni zvezdniki.

Naročite svoj izvod zdaj.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja