Psihološki

Psihološki dokaz

Prvo razkritje Življenja – REI – se dotakne razumevanja človeške psihe. Opisano je v uvodnem delu knjige in predstavlja rdečo nit zgodbe.
Psihologija, kot smo jo poznali doslej, je bila neoprijemljiva in v njej je bilo neredko več izjem kot pravil. To je tudi vzrok za to, da je na svetu le malo težav, ki bi jih reševali tako neuspešno kot tiste, ki nastajajo v naših mislih.

REI razkriva temelje delovanja našega uma, in čeprav gre pri tem za preprost model zapletenih procesov, je v takšni obliki uporaben za stroko in po drugi strani razumljiv vsakomur. Je kakor mozaik, v katerem smo doslej opažali le kamenčke, zato ni naključje, da se prekriva z veliko dognanji, do katerih se je človeštvo v preteklosti že dokopalo. Le kdor pozna to sliko, pa lahko vidi poti, ki jih ponuja, in le kdor pozna pot, na katero se podaja, bo varno našel do cilja.
Življenje se Erosu pokaže kot prispodoba, v podobi psa, ki z njim spregovori. Pes mu predstavi temelje delovanja našega uma in na tem modelu pojasni, kako deluje ljubezen. Eros dojame besede Življenja in presenečen ugotovi, da ga je minila bolečina, ki jo je občutil zaradi svoje slepe zaljubljenosti. Podoben učinek doživi tudi bralec, ki vstopi v Erosov svet – kdor je nesrečen zaradi svoje predstave o zaljubljenosti in ljubezni, lahko s pomočjo knjige povsem ozdravi svojo bolečino.
[psi] postavlja ljubezen med vrednotami povsem na vrh. Njegovo poslanstvo je, človeštvu vrniti izgubljeno ljubezen, za tak cilj pa je nujno razumevanje tega prvega razkritja Življenja.

REI med drugim pojasnjuje tudi izvor in pomen družbenih vrednot, kako se te skozi naš razvoj spreminjajo in zakaj prihaja do kriz, ki vodijo v propad družbe. Zgodovina nas uči, da se vselej, ko pride do prevlade enega od razumov, družba znajde na robu propada, in čeprav se to skozi zgodovino ves čas ponavlja, nikoli ne verjamemo, da se bo ponovno zgodilo. Vse vrednote, ki se danes zdijo povsem samoumevne, se lahko v nekaj mesecih povsem spremenijo, in vse, na čemer smo gradili svoje življenje, lahko v hipu ostane brez pomena. Naša družba stoji na robu prepada, katerega bližine niti globine se ne zavedamo. Ta prepad pomeni konec reda, kakršnega smo poznali doslej. Življenje pa nam vselej postavlja mostove, in čeprav nihče ne ve, kaj nas čaka na drugi strani, je to edina pot, ki od nas ne terja velikih žrtev, ampak zgolj majhne korake.
Prvi dokaz Življenja je torej doslej nepoznana, a zelo uporabna teorija, ki jo je mogoče tudi dokazati.