Kako do sprejemanja s [psi]

Največji del knjige [psi] je namenjen prav sprejemanju! 😉 Bralec, ki se vživi v zgodbo, spoznava, kaj je naravno in kaj je “priučeno”, kaj so kulise in kaj sprejemanje svojega sveta. V knjigi je to ves čas prikazano na osebah, ki nastopajo v knjigi in v Heraklejevi trdnjavi ima človek možnost celo pogledati v delček svojega sveta, ki se ga morda sramuje in skriva pred drugimi.

Je pa res, da je treba tudi razumeti prispodobe, ki jih vidi v trdnjavi. Knjiga je sestavljena tako, da ločeno komunicira z vsakim razumom in ne pove vsem trem iste zgodbe. Če bralec bere sproščeno in ni preveč utrujen, dojema knjigo s treh plati svojih razumov, ki skozi zapleten mehanizem razumevanja in osvetljevanje resnice z različnih zornih kotov (pogledov vsakega razuma) prihajajo do spoznanja, da sami (to je z njihovim glavnim razumom) dejansko ne vidijo objektivno, pa kakor koli so v to prepričani. Ko človek pride do tega spoznanja, je naredil velik korak naprej k sprejemanju, saj le tako lahko dojame, kako zelo različno in subjektivno dojemamo eno in isto resnico.

Od tu naprej, ko spoznamo, da je vsaka naša resnica odklon od objektivnosti, lahko lažje sprejmemo vse druge nasvete glede gledanja na druge in dojemanja sebe. Kdor spozna, da ga recimo golega vsak vidi drugače – mu je lažje sprejeti, da sploh ni pomembno kakšen je in potem lažje sprejme tudi to, da je njegovo morebitno nezadovoljstvo težava njegovega in ne težava drugih svetov in teh spoznanj je zelo veliko. Knjiga omogoča, da bralec prihaja do razumevanja sebe in drugih na tak način, da se lahko začne sprejemati in počasi opušča sprva to in ono kuliso, pozneje pa lahko odvrže vse kulise, saj spozna prednosti in pomen, ki jih to prinaša.

Če bi vam s prstom pokazali na določeno kuliso, to ne bi imelo nobenega smisla, kajti v trenutku bi jo nadomestili z novo, še bolj prilagojeno in prepričljivo, ne da bi se tega sami sploh zavedali. Ljudje so pogosto pripravljeni priznati majhne resnice, da bi z njimi prikrivali celo največje laži, vendar to ni sprejemanje. Do sprejemanja človek pride tako, da najprej spozna kaj to sploh je in kakšen pomen ima. Nato mora odkriti področja svojega nesprejemanja in priti do spoznanja, da je nesprejemanje nesmisel in posledica vpliva družbe in okolice, ne pa naravnih danosti posameznega sveta.


Še ne poznate knjige [psi]? Več o naših treh razumih in teoriji REI si lahko preberete tukaj.

Preberite kaj o knjigi [psi] pravijo svetovni zvezdniki.

Naročite svoj izvod zdaj.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja