Antropološki

Antropološki dokaz

V šestem svetu Življenje razkriva vzroke debelosti. Morda se na prvi pogled zdi, da gre pri tem za manj pomembno in znanstveno ne tako zanimivo razkritje, in vendar je tesno povezano s poslanstvom te knjige, kajti le kdor se v celoti sprejema, lahko resnično ljubi, prav nezadovoljstvo s svojim videzom pa je na prvem mestu med razlogi za nesprejemanje samega sebe. Takoj na začetku pa je treba poudariti, da naš videz v resnici ne igra vloge pri našem sprejemanju nas samih niti ni razlog za to, da nas drugi ne bi sprejemali. Nezadovoljstvo je zgolj posledica naših napačnih predstav. Ob tem pa je prevelika telesna teža tudi zelo resna težava sodobne družbe, težava, ki zmanjšuje kakovost življenja vse večjega števila ljudi.
[psi] razkriva preprosta, vsakomur razumljiva načela, ki omogočajo, da pridemo do primerne postave in s tem do zdravja brez odrekanja in trpljenja. Ta načela niso novost, saj jih je mogoče zaslediti tudi v izročilu nekaterih ver, v sodobnem času pa je pri tem govor o ločevanju živil v prehrani. To, česar doslej nismo razumeli, pa sta resnični vzrok in antropološki pomen debelosti.
Človeško telo je plod razvoja in izpopolnjevanja milijonov let, zato se pred ogledalom nikar ne zmrdujte, kajti gledate rezultat neštetih izboljšav, ki jih je ustvarila narava. Vse te izboljšave pa so bile namenjene za življenje v razmerah, kakršnih v sodobnem času skoraj ne poznamo več. Razvoj civilizacije je prinesel, gledano s stališča evolucije, zelo velike spremembe v zelo kratkem času, našemu genskemu ustroju pa se temu doslej ni uspelo prilagoditi. Še vedno smo ustvarjeni za razmere, v kakršnih so živeli naši davni predniki zadnjih nekaj milijonov let. V tem obdobju je moral predhodnik sodobnega človeka prestati dolge ledene dobe, a tudi tisočletna vroča sušna obdobja. Da bi se lahko človek temu kar najbolje prilagodil, se je njegovo telo naučilo razbirati znamenja narave, ki napovedujejo, kakšno obdobje je pred nami, in te iste znake bere naše telo še danes.
Človekovo preživetje je bilo od nekdaj odvisno od uspešnega prepoznavanja vseh oblik pomanjkanja, saj se je lahko telo le tako uspešno pripravilo na prihajajoče obdobje. Pomanjkanje vode nas tako že od pradavnine opozarja na prihajajočo sušo in lakota na prihajajoče pomanjkanje hrane. Ker pa smo v zadnjem, zelo kratkem času svoje prehranjevalne navade povsem spremenili, so take informacije danes lažne in posledica je prekomerno kopičenje maščob v telesu.
Kopičenje maščobnih zalog je vselej priprava telesa na prihajajočo zimo. Ta sposobnost človeškega telesa je odigrala v našem razvoju zelo pomembno vlogo. Vse do sodobnega časa se je človek namreč prehranjeval zgolj z živežem, ki je bil na voljo v njegovem okolju, zato je bila njegova hrana za njegovo telo vedno natančen kazalec razmer. Da se je človeško telo v vsakem obdobju lahko pripravilo na razmere, ki sledijo, je moralo samo prepoznavati tri klimatska stanja. Prvo je obdobje vročih sušnih poletij, ki so lahko trajala več tisočletij, ne da bi se vmes shladilo. Ta obdobja je bilo najlažje preživeti ob morjih, kajti tu je bilo vselej dovolj rib, zato pa so tu trpeli pomanjkanje žit in gomoljnic. Skupine, ki so ta obdobja preživljale na celini, pa so uživale pretežno rastlinsko hrano, saj je bilo uživanje mesa omejeno zaradi njegove pokvarljivosti na vročini. Za taka vroča obdobja pa je najprimernejša vitka postava, brez maščobnih zalog.
Drugo obdobje je obdobje dolgih zim, brez poletij – to je ledena doba. Rastlinja v tem času skoraj ni bilo, zato je bilo preživetje odvisno od uspešnosti lova, poglavitna hrana pa je bila meso. Tudi v tem obdobju je najučinkovitejša vitka postava brez maščobnih zalog.
Tretje klimatsko stanje so izmenjavajoča se topla in hladna obdobja, kot jih poznamo danes. In le za ta obdobja je od nekdaj značilno vzporedno prehranjevanje – z mesno in rastlinsko hrano. Največje možnosti za preživetje tako izmenjavajočih se obdobij pa ima telo, ki se pozno poleti pripravi na zimo, ki sledi, in sicer z dodatno tolščo. Vzporedno uživanje hrane živalskega izvora in plodov, kot so žita in gomoljnice, ki so na voljo le jeseni, pa je za telo sporočilo, da bo sledilo hladno obdobje s pomanjkanjem hrane, zima. Samo ta kombinacija sproži v našem telesu opozorilo, da prihaja zima, ki pa ji bo, kar je zelo pomembno, kmalu sledila pomlad.
Ob koncu zime, ko je bila večina človekove hrane le še živalskega izvora, so lovci nujno morali biti uspešni, zato so spet dobili vitko postavo, pomlad, ko so ob mesni hrani začeli uživati še predvsem listnate dele rastlin, pa je bila za telo spet sporočilo, da maščobne zaloge niso več potrebne. Šele konec poletja, ko so dozoreli plodovi in žita, je bil čas za ponovno kopičenje zalog.
Če razmislimo o znakih, ki jih z zaužitjem hrane dobi in po svoje razume naše telo danes, lahko ugotovimo, da sodobna prehrana našemu telesu neprestano sporoča, da se je treba pripraviti na zimo. In telo zato neprestano kopiči zaloge, saj po vnašanju hrane nikakor ne more več razbirati letnih časov.
Že nekaj časa veljavni lepotni ideal – vitko telo – nas je pripravil k razmišljanju o hujšanju. Ena največjih zablod človeštva pri tem pa je, da lahko telesno težo izgubimo z zmanjšanjem vnosa hrane. To se kratkoročno sicer res zgodi, po drugi strani pa je tako povzročena lakota za naše telo najresnejše opozorilo, da sledi pomanjkanje, in zato bo iz zaužite hrane ob prvi priložnosti izčrpalo več hranil, kot jih potrebuje. Preštevanje zaužitih kalorij tako v resnici nima nobenega smisla, saj s svojim telesom preprosto ne morete tekmovati. Težko pa si je predstavljati, kako prilagodljiv je človeški organizem in kako zelo malo hrane je treba zaužiti, da začne telo kopičiti tolščo. Ta sposobnost kopičenja, dosežena v milijonih let, je odraz izvrstne prilagoditve človeškega telesa na obdobja pomanjkanja.
Kdor želi uživati polno življenje in imeti zdravo telo z veliko energije brez odrekanj, mora upoštevati zgolj nekaj preprostih pravil.

– Začnite dan s pitjem navadne vode. To bo vašemu telesu sporočilo, da so struge potokov in rek polne in da se ni bati sušnega obdobja.
– Naučite se hrano razvrščati v tri skupine – v živila živalskega izvora, pomladansko-poletno zelenje in plodove poznega poletja. To je vse, kar morate upoštevati pri prehranjevanju. Potem pa pazite samo še na združevanje hrane.
– Ko se odločite uživati hrano živalskega izvora, lahko uživate vsa živila takega izvora, in to lahko skupaj s pomladansko-poletnim zelenjem, kamor spada predvsem zelenjava, pri kateri uživamo liste, stebla in cvetove.
– Ko se odločite uživati hrano rastlinskega izvora, lahko jeste vse, kar ni živalskega izvora.
– Ko ste zaužili hrano živalskega izvora, naj minejo vsaj tri ure, preden zaužijete plodove poznega poletja.
– Ko ste zaužili plodove poznega poletja, naj mineta vsaj dve uri, preden zaužijete hrano živalskega izvora.
– Jejte pogosto in se ne omejujte količinsko.

Upoštevanje teh sedmih preprostih napotkov bo vaše telo oblikovalo v postavo, kakršno vam je namenilo Življenje. Če boste ob tem dodali še nekaj telesne aktivnosti, boste v kratkem izklesane atletske postave.

Ni prvič, da se Življenje v svojih delih dotika prehranjevalnih navad. To počne iz povsem stvarnih razlogov. Tokrat je s tem opomnilo na nevednost, ki je kriva za drugo največjo težavo sodobnega človeka.

Ta dokaz ni povezan s sedmim dokazom.
Dodatek

Sedem največjih zmot, povezanih z našo postavo:

– Postavnost je dana samo ljudem, ki jim je narava namenila prave gene.
– Debelost je posledica prevelikih količin hrane, ker telo te presežke pretvori v tolščo.
– Z intenzivno vadbo lahko porabim več energije, kot je lahko telo izčrpa iz hrane.
– Do vitke postave lahko pridemo, če se odrekamo hrani, predvsem sladkorju in maščobam.
– Žita, zaužita z mlekom, sadni jogurti brez maščob in sir, zaužit s sadjem, ne redijo.
– Praviloma so debeli ljudje večji veseljaki, vendar to ne drži – taki se samo pogosteje skrivajo za kulisami veselja, da bi prikrili nesprejemanje samih sebe.
– Samo postavni ljudje so privlačni.
Nekaj koristnih napotkov:

– Pravila upoštevajte, ne bodite pa obsedeni z njimi.
– Ne preštevajte rezancev v goveji juhi, raje se odpovejte kruhu, testeninam, krompirju in vsemu iz žit, če je glavni del obroka meso.
– Zajtrk z jajci, slanino, maslom in klobasami ni težava, težava je kruh, ki ga jeste poleg.
– Ob lepo postavo vas ne bo spravil kruh z marmelado ali medom, to bo uspelo maslu, ki ga namažete na kruh, ali pa mleku, ki ga popijete ob tem.
– Sladice, ki vsebujejo sestavine izključno iz druge in tretje skupine, ne redijo
– Pijač z veliko vsebnostjo sladkorja ne uživajte s hrano živalskega izvora.
– Če se boste tu in tam pregrešili, se ne boste zredili; prej se boste zdebelili, če boste sedmim pravilom le tu in tam sledili
Za pomoč pri razvrščanju živil

1. Kaj je hrana živalskega izvora
– meso vseh živali
– vse živalske maščobe, tudi olja tega izvora
– mleko
– sir
– skuta
– maslo
– jogurt
– drugi mlečni izdelki
– jajca

2. Pomladansko-poletno zelenje
– začimbe
– zelje
– ohrovt
– cvetača
– brokoli
– vse vrste (zelene) solate in radiča
– špinača
– blitva
– beluši
– artičoke
– paprika
– paradižnik
– avokado
– olive
– česen
– por
– čebula
– šparglji
– rabarbara
– agrumi
– oreščki (orehi, lešniki, mandlji, pinjole, arašidi, indijski in brazilski oreščki)
– kakav (čokolada z več kot 70 % kakava)

3. Plodovi poznega poletja
– glukozni sladkor
– sladkor iz sladkorne pese in vsi drugi rafinirani beli sladkorji
– krompir
– žita (kruh, pecivo, pekovski izdelki in testenine)
– riž (riževa moka)
– koruza (koruzna moka in zdrob)
– izdelki iz drugih žitnih mok
– buče
– jajčevci
– grah
– fižol
– čičerka
– banane
– melone
– lubenice
– jabolka
– hruške
– breskve
– marelice
– vse jagodičevje (jagode, maline, robide, borovnice, brusnice, ribez, kosmulje)
– nešplje
– ananas
– papaja
– drugo sadje z visoko vsebnostjo sladkorjev
– sladke marmelade in kompoti
– pijače, ki vsebujejo sladkor (pivo, sadni sokovi, večina gaziranih pijač, sladka vina … )
– med