Zakaj se naši razumi prepirajo

To je pa vprašanje podobno temu, zakaj se dva soseda prepirata za meter zemlje, si zaradi tega nagajata, uničujeta drug drugemu pridelek, ko bi pa v slogi oba imela več na koncu in to tudi če bi tisti meter za katerega se prepirata izginil.
Je tudi vprašanje zakaj se toliko ljudi prav aktivno ubada s tem, da bi škodili uspešnim zgodbam.
Preberi več o Zakaj se naši razumi prepirajo

Kako do sprejemanja s [psi]

Največji del knjige [psi] je namenjen prav sprejemanju! 😉 Bralec, ki se vživi v zgodbo, spoznava, kaj je naravno in kaj je “priučeno”, kaj so kulise in kaj sprejemanje svojega sveta. V knjigi je to ves čas prikazano na osebah, ki nastopajo v knjigi in v Heraklejevi trdnjavi ima človek možnost celo pogledati v delček svojega sveta, ki se ga morda sramuje in skriva pred drugimi.
Preberi več o Kako do sprejemanja s [psi]

Šport in REI

Športne dejavnosti so izraz motoričnega Emocia. Včasih so bile namenjene preživetju (lov), druženju in zabavi. To so aktivnosti, kjer se gibalni Emocio v polnosti izraža, saj vključujejo telesni avtomatizem, motoriko gibov, prostorsko orientacijo, impulzivnost, improvizacijo in tekmovalnost. Športne aktivnosti so en od načinov, ki se jih Emocio poslužuje, da uresniči slike o sebi, ki so v njegovem svetu največ vredne:
da je v središču pozornosti, da je najboljši, da tekmuje/premaguje/zmaguje, da drugi navijajo zanj in slavijo njegove sposobnosti. Z zmago prideta tudi ugled in prestiž, kar je v Emocijevem svetu tudi zelo cenjeno. Športniki imajo lepo oblikovana telesa, to pa je povezano tudi z vizualnim Emocijem ter vsem, kar on povezuje z estetiko.

Preberi več o Šport in REI

Emocijeva družba

Za Emocio je značilno, da se doživlja kot center sveta, zato tudi njegova družba temelji na delitvi na izbrance in ostale. Izbranci so v njenem primeru Emociji in njihovi družinski člani, privilegije pa uživajo tudi njihovi prijatelji ter tisti, ki z uslugami utrjujejo Emocijevo moč. To je družba, kjer vlada zakon močnejšega. Emocio vlada z dvemi principi: nasiljem in manipulacijo z vero. Aristokracija in božji predstavniki so primeri izbrancev glede na Emocijeve vrednote.

Preberi več o Emocijeva družba

Instinktova družba

Posebnost modela REI je v tem, da ga lahko uporabimo na več nivojih – na nivoju posameznika, kjer razumi tvorijo značaje posameznika, lahko pa ga uporabimo tudi na nivoju družbe, kjer preko družbenih vrednot prepoznamo vladajoč razum. S prevlado določenega razuma v družbi le-ta skozi pravila, zakone in navade vedno bolj uveljavlja svoje vrednote in tako ustvarja okolje, v katerem ima več možnosti za uspeh in prevlado prav on. Tako se rodi družba prežeta z vrednotami in pravili vladajočega razuma.

Preberi več o Instinktova družba