Kako do sprejemanja s [psi]

Največji del knjige [psi] je namenjen prav sprejemanju! 😉 Bralec, ki se vživi v zgodbo, spoznava, kaj je naravno in kaj je “priučeno”, kaj so kulise in kaj sprejemanje svojega sveta. V knjigi je to ves čas prikazano na osebah, ki nastopajo v knjigi in v Heraklejevi trdnjavi ima človek možnost celo pogledati v delček svojega sveta, ki se ga morda sramuje in skriva pred drugimi.
Preberi več o Kako do sprejemanja s [psi]

Šport in REI

Športne dejavnosti so izraz motoričnega Emocia. Včasih so bile namenjene preživetju (lov), druženju in zabavi. To so aktivnosti, kjer se gibalni Emocio v polnosti izraža, saj vključujejo telesni avtomatizem, motoriko gibov, prostorsko orientacijo, impulzivnost, improvizacijo in tekmovalnost. Športne aktivnosti so en od načinov, ki se jih Emocio poslužuje, da uresniči slike o sebi, ki so v njegovem svetu največ vredne:
da je v središču pozornosti, da je najboljši, da tekmuje/premaguje/zmaguje, da drugi navijajo zanj in slavijo njegove sposobnosti. Z zmago prideta tudi ugled in prestiž, kar je v Emocijevem svetu tudi zelo cenjeno. Športniki imajo lepo oblikovana telesa, to pa je povezano tudi z vizualnim Emocijem ter vsem, kar on povezuje z estetiko.

Preberi več o Šport in REI

Emocijeva družba

Za Emocio je značilno, da se doživlja kot center sveta, zato tudi njegova družba temelji na delitvi na izbrance in ostale. Izbranci so v njenem primeru Emociji in njihovi družinski člani, privilegije pa uživajo tudi njihovi prijatelji ter tisti, ki z uslugami utrjujejo Emocijevo moč. To je družba, kjer vlada zakon močnejšega. Emocio vlada z dvemi principi: nasiljem in manipulacijo z vero. Aristokracija in božji predstavniki so primeri izbrancev glede na Emocijeve vrednote.

Preberi več o Emocijeva družba

Instinktova družba

Posebnost modela REI je v tem, da ga lahko uporabimo na več nivojih – na nivoju posameznika, kjer razumi tvorijo značaje posameznika, lahko pa ga uporabimo tudi na nivoju družbe, kjer preko družbenih vrednot prepoznamo vladajoč razum. S prevlado določenega razuma v družbi le-ta skozi pravila, zakone in navade vedno bolj uveljavlja svoje vrednote in tako ustvarja okolje, v katerem ima več možnosti za uspeh in prevlado prav on. Tako se rodi družba prežeta z vrednotami in pravili vladajočega razuma.

Preberi več o Instinktova družba

Vzroki in posledice nesprejemanja

Ko oblikujemo svojo osebnost (svet) se ne zavedamo, kaj vse smo v ta svet vgradili samo zaradi okolja. Ker naše okolje zdaleč ni človeku “naravno” prihaja do vse večjih konfliktov pri ljudeh, ki so del te družbe. Trenutno gre družba po racievi poti prevlade tega razuma v družbi, kar vnaša vse več konfliktov v svetove predvsem tistih, ki jim racio ne vlada. Nesprejemajoči ljudje v naši bližini – še posebej pa, ko gre za starše ali vzgojitelje, imajo največji vpliv na naš svet. Gre za to, kaj vse potem mi dojemamo in počnemo za občutek sreče, ki več ne izvira iz naše narave ampak iz tega, kar si mi zmotoma predstavljamo, da nas osrečuje.
Preberi več o Vzroki in posledice nesprejemanja

V čem se [psi] tako razlikuje od drugih knjig?

Že naslov razkriva, da je knjiga povezana s psihologijo – vedo, ki proučuje človekovo duševnost, vedenje in osebnost. V ozadju knjige je povsem novo razumevanje delovanja našega uma, torej tistih procesov v naši glavi, ki so krivi za večji del naših življenjskih težav.

Preberi več o V čem se [psi] tako razlikuje od drugih knjig?